Hvorfor Kypros, akkurat nå?

Skjermbilde 2013 03 18 kl 22 36 50
Kypros, en greske delen, har 1,1 millioner innbyggere, et bruttonasjonalprodukt på ca. 145 milliarder (3,6% av Oljefondet) og ble EU-medlem i 2004. Og den har en banksektor som er ca. 900% større hva landet produserer i BNP.

Constantinos Stephanou i Verdensbanken har hentet ut tall fra statistikkbyrå og den kypriotiske sentralbanken. De tre største bankene (Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank og Hellenic Bank) på øya holder 56% av alle innskudd og 48% av alle lån innenriks. Men tallene som er slående er at 40% av disse bankenes eiendeler kommer fra operasjoner utenfor øya, og tre-kvart av disse igjen var i Hellas.

Vi vet alle hva som skjedde med Hellas.

Disse tre kypriotiske bankene tok store tap på eiendeler i Hellas, og trenger store kapitalinnskudd for å overleve. Uten innskudd; ingen utlån, ingen garantier på innskudd, ingen egenkapital. Rett og slett ingen økonomi. Konkurs.

Men dette visste vi allerede i 2011/2012. Hvorfor akkurat nå?
Vel, Kypros har forsøkt å få orden i sysakene. Som ledd i avtalen med EU/IMF/ECB gikk de med på endringer.

 • Økt egenkapitalkrav (Core Tier 1)
 • Binde seg til årlig budsjettunderskudd på minimum 5,8% av BNP i 2012 og 0,7% i 2013.
 • Reduksjon i offentlig lønn (de skriver emoluments, tør ikke skrive salary?)
 • Reduksjon av minst 5000 offentlig ansatte innen 2016.
 • Økt eiendomsskatt
 • Økt finansskatt for banker
 • Kutt i sosialstøtte på 113 millioner euro.
 • Økte lønnskutt for offentlige ansatte (minst 29 millioner euro i 2013)
 • Faktisk så konkret at turer på første klasse er forbudt for offentlige ansatte (ikke for presidenten og presidenten i representantenes hus da)
 • Fryste pensjoner for offentlig ansatte
 • Økte avgifter på tobakk, øl, energi og drivstoff, økt moms, økt skatt på lottoutbetalinger!!, økte priser for offentlige tjenester.
 • Stopper her, har ikke nevnt 2014-2016 engang.

Alle disse tiltakene tar tid å implementere, masser av mennesker skal protestere først – før man fortsetter med tiltakene. Alt for at Kypros skulle få en massiv overføring av nytt blod fra EU.

Og under ministermøte forrige uke var alt på plass, Kypros skulle endelig forhandle om en sluttavtale og pengesummen.

Men så gikk alt galt. Under forhandlingene ble det klart at fastlandet krevde mer, nemlig at Kypros skulle bidra med mer penger til sin egen redningspakke.

Nicos Anastasiades 008
Dette er Nicos Anastasiades, vinner av presidentvalget på Kypros etter 2. valgrunde den 24. februar i år. (Teknisk sett sverget inn 1. mars). Det var hans jobb å forhandle frem hvor Kypros skulle finne 5,8 milliarder euro i eget land. Han kan ikke låne pengene, for markedet krever en for høy rente. Da gjenstår innskudd, eiendeler som ligger innenfor finanssystemet og som kan skattes.

Og det er her vi er idag.

Nå er det offisiell fridag i morgen og onsdag i Kypros. De plukket to ‘bank holidays’ ut av luften for å kjøpe seg tid. Denne avtalen må stemmes over. Og avstemningen er utsatt.

Hvorfor EU ville risikere så mye støy og usikkerhet og fiendtlighet for 5,8 milliarder euro er en høy pris å betale for å lage et eksempel ut av et medlemsland – igjen.

Reklamer
Reklamer
%d bloggere like this: