Årstalen nærmer seg det viktigste våpenet til sentralbanksjefen. #38minigjen

Skjermbilde 2013 02 14 kl 17 22 52

(klikk bildet for Nett-TV)

I fjor holdt Øystein Olsen en litt anderledes tale. Han gikk langt i å argumentere for at opplest lov og normer skulle opphøre fordi verden hadde endret seg. Mindre av oljefondet måtte brukes fordi forventet avkastning hadde sunket fra 4% til 3%. Et høyst konkret forslag fra en aktør som til vanlig skal snakke i skyene, og la rentesettingen sette agendaen.

Problemet er at det er en sjanse for at renten forblir uendret det neste året, og dermed er pennen viktigere enn rente-sverdet.

Sentralbanksjef Olsen er ikke skuggredd. Han gikk inn i den finanspolitisk verden i fjor, og han vil ta et like stort retorisk skritt i år – hvis han mener Norges Bank skal ta skrittet.

Årets tale vil ta for seg todelingen av den norske økonomien og den vil ta for seg Norges Bank som overvåker av makroøkonomien. Tradisjonelt har renten hatt så stor effekt at det blir det utvalgte verktøyet.

Men som jeg nevnte har vi en rentespagat vi ikke kommer ut av. Norsk økonomi går bra, privat gjeld er rekordhøy og boligprisene, vel du vet – øk renten!

På den andre siden er renteforskjellen mellom oss og EU og USA stor, som styrker kronen. Så mye faktisk at 1 pund er nå litt over 8 kroner. Eksportbedrifter kan ikke tåle slikt i lengden – senk renten.

Og der er vi.

Og i spagat er det lite manøvrering.

Så vi bruker ord, og derfor er årets tale meget viktig.

38 minutter igjen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: