Økonomien idag 25/7 | Kjære Tyskland, velkommen til ditt største mareritt.

Spain economy

I don’t see here that they are telling us that we have to make changes. The core of the labor reforms is in place already.

Det var tidligere finansminister Elena Salgado sin respons på en IMF-rapport om den spanske økonomien i juni 2011. Hun, sammen med den daværende regjeringen tapte valget, ikke overraskende. Siden den gang har vondt blitt verre i Spania.

Det startet for alvor i går – igjen. Da skjøt rentene på spanske statsobligasjoner i annenhåndsmarkedet (etter at Spania har utsted «tilgodelapper», handles disse i markedet) i været. Godt over 7 prosent, det samme nivået som Portugal, Hellas og Irland kom til før de måtte be Brussel om lån. (Èn ting skal du huske: Disse monsterrentene er hvis Spania skal ut igjen i markedet for NYE lån. Spania lastet allerede i vinter opp med mer lån enn vanlig, og de rentene var lavere. Det gir et pusterom, men kan ikke dempe reaksjonen i markedet.)

Ikke Spania vel, ikke Spania?

Okonomistr

«I think Spain is a whole different category it has a diversified industry, it has some wealth and reserve,” said Lemco. “The stakes for the rest of Europe if Spain were to have another restructuring are so great that the whole experiment would be done.”

Senioranalytiker Jonathan Lemco sa det mange tenkte i februar 2011. Spania har et relativt lavt gjeldsnivå sammenlignet med andre søreuropeiske land. Det er få år siden gjelden var mindre enn Tyskland og Frankrike. Spania har fortsatt rom til å manøvrere, men slaver under en kronisk ledighet. De mistet AAA-ratingen etter at det ble kjent at en uavhengig region hadde problemer å møte låneforpliktelsene sine. De må ha lært?

Nei.

Den spanske regjeringen har rom til å handle, men finansmarkedet har kastet de til løvene i Brussel. Med en arbeidsledighet godt på vei mot 25% må finansdepartementet forplikte seg til kraftige kutt i statsbudsjettet. Spørsmålet er hvorfor Spania er bundet ved hendene? Hvorfor akkurat nå?

Svaret på det spørsmålet burde skremme vettet av Tyskland. Det skulle ikke gå mer enn noen uker etter at en låneavtale med EU skaffet Spania litt pusterom, som mange hyllet som et steg i riktig retning, før noen pirket i skorpen. Under var en banksektor og regionsøkonomi som likner byllepesten:
Screen shot 2012 07 24 at 23 32 17 Og hva skjer når, ikke hvis, markedet begynner å pirke i det italienske banksystemet? Det franske? Noen har lånt noen penger til store boligprosjekter på spanskekysten.

Tyskland har nemlig vært kilden til store mengder likviditet, som har funnet sin vei til sine lillebrødre i sør. Hvis du trodde mandag var en overreaksjon.

Idag var vi vitne til symptomene på de underliggende problemene. Spania betaler nå mer for å låne på kort sikt enn det Tsjekkia betaler for å låne i 10 år. I går ble shorthandling av aksjer forbudt. Spania er i resesjon, og anslag for 2013 har blitt revidert fra svak vekst til krymping. Resesjon er som oftest to sammenhengende perioder med tilbakegang. To år i resesjon er noe tøffere.

Tyskland (og de andre eurolandene) har allerede gått med på en redningpakke til spanske banker på €120 milliarder. Hellas fikk €130 milliarder.

Sov godt Tyskland.

Reklamer

En tanke om “Økonomien idag 25/7 | Kjære Tyskland, velkommen til ditt største mareritt.

  1. Rasmus sier:

    Det store spørsmålet i Brussel er hvor eurosonen skal gå videre. For eurokratene finnes det to løsninger. 1) Samarbeidet om felles valuta brytes. Ingen av landene ønsker å bryte ut av euroen, selv ikke grekerne. Dette vil også være et stort steg tilbake for unionen som tufter på mer integrasjon mellom europeiske nasjoner.

    Detter fører oss over til alternativ 2. Mer integrasjon. Det EU-lederne med Herman Von Rompey i spissen nå snakker om er at de nasjonale budsjettene skal kontrolleres av EU, bankunion og et felles finansdepartement. Altså, tettere økonomisk samarbeid, men som også fører til et sterkere politisk samarbeid – en politisk union. Dette er svært kontroversielt sett fra den europeiske befolkningen. Mange kaller dette for «De forente stater av Europa», en ide mange er svært uenig i og føler blir en avsporing fra det prosjektet EU er – et fredsprosjekt hvor tanken var å øke samarbeide mellom de europeiske nasjonene, ikke føderal union.

    Få land er villige til å gi fra seg mer suverenitet til Brussel. Det som blir utfordringene for EU-lederne er å forklare befolkningen at tettere økonomisk og politisk samarbeid er nødvendig for å løse krisen. Dette skal bli spennende!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: