Den greske tragedien er nesten komplett.

Article new ehow images a04 qa 9h name comedy tragedy masks 800x800
«Vi må være forberedt på alt» sa sjefen i Verdensbanken Christine Legarde i ettermiddagstimene idag. Dermed er tragedien nesten komplett.

Legarde skal jeg komme tilbake til, men først kommer vi ikke utenom det faktum at det blir en andre valgrunde i Hellas. Den greske presidenten Karolos Papoulias sa i dag at de seneste regjeringsforhandlingene traff veggen. Opposisjonspolitiker Fotis Kouvelis sa det best etter siste runde rundt bordet: «It’s finished».

Valgkaoset som nå pågår kunne vi sett allerede i februar. Husk at Hellas ikke har en folkevalgt statsminister – Lucas Papademos er teknokrat. Hadde valget skjedd i februar ville vinneren mest sannsynlig være samme mann som sa «it’s finished».

Samtidig må landet styres. I dag bekreftet en representant for den greske sentralbanken at Hellas valgte å betale 435 millioner euro til kreditorer som ikke godtok avtalen tidligere i år. I stedet for å trekkes gjennom retten og kanskje få retten på sin side med tvungen utløsning av resterende kreditorer som må akseptere avtalen, valgte greske politikere å betale. Hellas viste pokerhånden, det får de svi for.

«This decision sets a commercial, if not a legal, precedent that they are willing to meet their obligations to pay bondholders in full for the other international law bonds that will mature in coming years,» he said.

Det er fra Steven Friel, en konsulent til greske kreditorer, til nyhetsbyrået Reuters.

Hellas har gått konkurs før. Det er dermed ingenting i veien for at Hellas kan gå konkurs igjen. Institusjonen som vurderer slike konkurser, og hvorvidt investorer som har forsikret seg mot konkurs skal få utbetalt har i ettertid satt i gang arbeid med å endre reglene, dvs. kontraktene som skrives, fordi utbetalingen ved forrige runde var et hendig uhell.

«Vi har inntil juni før vi ikke har mer penger igjen» er det edrulige svaret den greske politikeren Theodoros Pangalos gav til The Telegraph forrige helg. Lærere skal ha lønn, pensjonister skal ha pensjon. Hellas kan ikke låne penger i markedet, mest fordi ingen vil låne til Hellas. Det er EU som betaler. Det lille av inntekter som Hellas har svinner raskt hen. I dag kom nyheten om at Hellas’ økonomi imploderte i de tre første månedene. Nasjonalproduktet sank med 6,2%. Det banker på. Inn kommer en budbringer. Han forteller at over 700 millioner euro forsvant fra greske banker på en dag i det som kan karakteriseres som et ‘stille bank-run’. Ikke skyt budbringeren. (Faktisk så var det Sophocles, forfatteren av tragedier, som skrev i 442 f.kr. at «none love the messenger who brings bad tidings.»)

Så det er EU og Tyskland som holder liv i den greske økonomien. Er de på gli, eller er det 2. akt i tragedien. Den tyske utenriksministeren legger ikke mye imellom når temaet er Hellas.

What Greece needs now is dependability and the will to reform to help it get over the mountain, in close collaboration with its European partners….

The reforms to achieve this are hard and painful but they are the only way back to growth and competitiveness. There is no alternative.

Mannen som skulle få utenriksministeren på andre tanker, President Hollande, måtte snu flyet tilbake til Paris p.g.a. et lynnedslag. I Brussel vet de ikke om de skal le eller gråte.

Og så kommer vi tilbake til Legarde. Sjefen i Verdensbanken begikk en Kristiansen (nei, det er ikke et verb ennå, gi det tid). Hun snakket om noe alle vet, men som det forventes at man ikke prater om offentlig. Nemlig at IMF forbereder en gresk utflagging fra eurosamarbeidet.

Flere og flere er nå villig til å innrømme det alle vet: Nettopp det faktum at en gresk utgang har vært på bordet hele tiden.

Første regel om gresk exit: Ikke snakk om gresk exit.

Det er ingen positive nyheter på den greske horisonten.

Den greske tragedien er nesten komplett.

Nytt valg forventes i juni.

(Oppdatering: Rettet en paragraf til at 700 millioner euro forsvant på en dag fra greske banker)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: