Til og med Sverige kan skryte nå.

Screen shot 2012 04 25 at 17 54 34 Mannen til venstre er Sveriges finansminister Anders Borg. Han har tidligere vært rådgiver til Carl Bildt (tid. statsminister, nå utenriksminister), rådgiver til pengepolitisk avdeling i Sveriges Riksbank, og sjefsanaytiker i SEB. Han vet hva han prater om, men det er faktisk mer interessant å observere hva han gjør, enn hva han sier.

Borg tiltrådte som finansminister i 2006, og frem til 2009 holdt han budsjettet i sort. 2009 ble året hvor andelen av statens utgifter som andel av BNP gikk fra 51,7% til 55%. Noe av dette skyldes at BNP gikk ned i Sverige under finanskrisen, men Borg økte også pengebruken slik at 2009-budsjettet gikk med underskudd (For budsjettnerder der ute, GD61R gikk opp, GP3P opp kraftig, inntektene opp kraftig i 2010).

Underskuddet var ikke stort, som nesten er regelen for Norge og Sverige. Det er ingen hull i økonomien på størrelse med 5-10% av BNP som må fylles.

Anders Borg brukte mye penger og sørget for at Sverige spratt kjapt tilbake etter finanskrisen, for så å falle igjen etter eurokrisen.

Alt dette med det nordiske bakteppet. Liten gjeld, handlingskraftig stat, aggresiv sentralbank, relativt stor offentlig sektor, og lav lønnsulikhet.

Derfor kan Borg skryte av Sverige når han blir invitert til å snakke om Sverige i internasjonale forum.

Sverige er ikke uten økonomiske bekymringer, men forskjellene er nå så store at han sier dette til forsamlingen:

You need to deal with the social cohesion issue. You cannot have a society where the conflicts that are built in become so strong that you undermine the political ability to deal with problems. If I compared Sweden with Spain or Italy or Greece, one of the reasons we have been able to these reforms is that our income differences are substantially lower which also means that the political tension is on a completely different level.

Han bruker litt tid på nettopp dette.
Screen shot 2012 04 25 at 18 37 39
De skandinaviske landene er fint plassert på venstresiden, og dette er, som du vet, ingen tilfeldighet. Dette sier Borg gjør strukturelle endringer lettere fordi interesseforskjellene og det politiske presset er ikke spredt like mye som i andre land. Det er derfor fundamentale krangler om norsk økonomi handler om detaljer, ikke fundamentaler.

Borg fortsetter:
Screen shot 2012 04 25 at 18 37 07
Se at Borg bruker overskrifter som sin kollega her i Norge. Det er viktig for han å vise at Sverige har orden i budsjettene. Og det har tatt lang tid. På 1990-tallet, under statsminister Ingvar Carlsson, var statens forbruk (og underskudd) på godt over 60% (5-10%) av Sveriges økonomi. En annen sosialdemokrat, Göran Persson, la budsjettet på hoggestabben etter valget i 1996 og Borg har fortsatt denne trenden (Jeg vet ikke mye om forholdet mellom Persson og Sveriges LO, men hører det var anstrengt). Bo Ingvar Karchimirer «Bosse» Ringholm var finansminister mellom 1999-2004.

Norge siden 1995?Screen shot 2012 04 25 at 19 16 56
Inntektene domineres av oljepenger, det burde kanskje vært skatteinntekter som andel av BNP (kan noen i SSB vurdere en ny og enklere Statistikkbank takk. Blir lang i skjegget før jeg finner det jeg skal ha. Takk.)

Borg sier at orden i sysakene, politisk enighet i tøffe tider (mye takket være et sterkt finansdepartement. Litt selvskryt der.), og mindre ulikhet har betydd at politiske reformer er enklere ifølge Borg. Hva har Sverige gjort?
Screen shot 2012 04 25 at 18 36 11 Kutt i pensjonene var en tøff sak i Sverige, som førte til at oppslutningen til Borgs parti sank. Men det ble gjort. Her i Norge har vi heftige diskusjoner rundt den siste pensjonsreformen. Men den ble vedtatt.Screen shot 2012 04 25 at 18 36 50Kanskje den mest oversette faktoren er helsereform i Sverige, for oss nordmenn. Vi ligger nærmere USA enn Sverige på grafen over.

Så Borg skryter av det politiske systemet i Sverige, som lar han implementere hva han tror er den riktige medisinen. FT erklærte Borg den beste finansministeren i EU, men det betyr ikke at Sverige er problemfri.

Men Sverige er krisefri.

Mye takket være de lange linjene.

Her er hele presentasjonen til Borg:
[blip.tv http://blip.tv/play/g9VagvToMwI?p=1 width=»500″ height=»274″]

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: