Four score and seven years ago fantes det en blogg.

NewImage
Etter en 6 runders kamp med årets influensavirus (vant på teknisk knockout til slutt), ferdiglest denne og lekt litt med en ny elektronisk dings, bør det være klart for litt økonomiblogging igjen.

Ja, IMF har nedjustert vekstanslag (resesjonen har allerede kommet til EU forresten), forhandlingene i Hellas er nære et dødpunkt, og den amerikanske sentralbanken har utgitt anslag for en rentekurve for første gang (kommer tilbake til dette).

Men den merkligste økonomirelaterte historien de siste influensasyke ukene kommer utvilsomt fra New Zealand.

Jeg kaller denne «Hevn over nerdene»:

Fredag forrige uke skrenset store, svarte biler opp til porten til et fasjonabelt landsted noen mil nord for Auckland, New Zealand. Ut av bilene steg betjenter fra OFCANZ (New Zealands Økokrim) og de brøt seg inn gjennom porten, og tok seg frem til hovedhuset. Mannen, og millionene de er på jakt etter, har akkurat aktivert alle låsene og alarmene i huset. Det tar ikke lang til før betjentene har brutt seg inn med rå kraft. Huset er tomt. Men det er ikke panikkrommet hovedpersonen har inntatt. Det tar ytterligere noe tid for betjentene å skjære seg gjennom den spesialbygde armageddonkassen. Der finner de Kim Dotcom, med hendene rundt en avsagd hagle.

Han står 2 meter høy, 130 kilo og har delt pass. Finland og Tyskland. Og delt bopel. Hong Kong og New Zealand. Og hans egentlige etternavn er ikke Dotcom. Men både Schmitz og Tim Jim Vestor. Haglen nytter ikke. Og han ledes inn i en av de sorte bilene, i håndjern, fordi det amerikanske justisdepartementet og FBI sier så.

Rent juridisk starter denne historien den 5. januar. Da leverer det amerikanske justisdepartementet en stevning på 72 sider i delstaten Virginia. Tiltalt er herr Kim Dotcom og seks andre kompanjonger i selskapet Megaupload Limited.

Megaupload-ledelsenTiltalen er hvitvasking, svindel og brudd på internasjonale åndsverkslover. I tiltalen omtales de syv som medlemmer av den ”globale krimorganisasjonen” Mega Conspiracy, moderselskapet som opererer nettstedene som står for den angivelige svindelen og åndsverkslovbruddet. Svindelen anslås til 500 millioner dollar, og en inntekt over 175 millioner dollar. Med slike summer blir kjellernerder til playboykarikaturer.

På det eksklusive landstedet i New Zealand tar de arrest i, vel, alt. 14 Mercedes-Benz biler, en Rolls-Royce Phantom, motorsykler, vannscootere, 60 dataservere og kunst. Og 40 millioner dollar. Minst.

Hevnen fra statsadvokaten i Virginia er søt. I det 72 siders lange dokumenter er titalls e-poster mellom ledelsen i Megaupload transkribert. Særlig ytelsesprogrammene til selskapet går de hardt etter. Opplastere av beskyttet materiale får en pengesum for hvor mye de laster opp, og flere transaksjoner er nevnt i tiltalen.

Videre skriver statsadvokaten at selskapet er blitt kontaktet flere ganger av eiere av beskyttet materiale. Tilbudet herr Dotcom og de andre tiltalte gav til opphavseiere var en rapporteringsfunksjon. De kunne sende inn URL adresser som henviste til beskyttet materiale, og kunne derfor angi disse linkene for fjerning. I praksis var dette nyttesløst. Funksjonen gjalt bare for et visst antall linker, og ledelsen i Megaupload var nervøse for å heve antall linker eiere kunne rapportere.

FastCompany har en flott oppsummering av herr Dotcom, som bl.a. gav 500 000 dollar til byen Auckland, eksklusivt til fyrverkeri nyttårsaften. Årsak: Han skal visstnok elske fyrverkeri, og fulgte lysshowet fra eget helikopter.

Dette er ingen idealistisk gjeng, som kjemper for fri tilgang til alt og alle. Dette er ikke DVD-Jon, eller Pirate Bay. Dette er noe helt annet.

Og på vei bort til tvangsauksjon.

NewImage

Foto: MICHAEL BRADLEY/Scanpix
Foto: Scanpix

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: