Trygve Haavelmo og en trillebår

200px Trygve Haavelmo

Det var i min studietid en egen aura omkring Haavelmo. Man måtte følge med for å få med seg poengene og aldri være helt sikker på at man virkelig hadde fått med seg den dypere mening. Så var det det litt mytiske og anekdotiske om hva Haavelmo hadde drevet med før, under og etter krigen, før han ble professor, noe man aldri fikk ordentlig tak på, og som man ikke kunne slå opp noe sted. Etterat Haavelmo gikk av og måtte forlate sitt kontor, ble han observert mens han trillet vogner fulle av papir som skulle kastes og ga fra seg bemerkninger om at ikke ville han at noen skulle rote i hva han hadde drevet med. Dette inngir en viss ærefrykt, men en kan ikke ta Haavelmo helt bokstavelig, han var for stor til det.

Uttdraget er tatt fra Olav Bjerkholts foredrag om Trygve Haavelmo, professor i økonomi og den andre nordmannen som fikk Sveriges Riksbanks minnepris i økonomi. Den første var hans lærer Ragnar Frisch.

Under Nobelforeraget til Christopher Sims, en av årets vinnere av den noble prisen, ble Haavelmo nevnt flere ganger. Sims, sammen med Thomas Sargent, vant prisen for deres arbeid med økonometri, et felt hvor Haavelmo var en av de første store.

Aftenposten på søndag slo meg med en fin profil/innsikt av Haavelmo og litt om hvem han var.

Men to sider i Aftenposten er langt fra nok for å diskutere personen Haavelmo og hans verker.

Legendeinntrykket har nok også med måten han uttrykte seg på: korthugget, konsis og til kjernen av emnet. Han skildres som litt rastløs i denne perioden. Ofte driftet han inn og ut av kinoer på 63. gate. Hans yndlingsfilm skal ha vært The Long Voyage Home, regissert av John Ford (umiddelbart etter Stagecoach) over et skuespill av Eugene O’Neill. Hovedpersonen er sjømannen Ole Olsen, spilt av John Wayne.

Sims kommer fra Sverige til Norge, og tilTrygve Haavelmo Centennial Symposium. I morgen er det nemlig hans bursdag.

Han ville blitt 100.

Reklamer
Merket med
Reklamer
%d bloggere like this: