Ambassaden i USA blogger om Occupy Wall Street

Ambassaden i USA blogger om Occupy Wall Street:

Occupy Wall Street – venstresidens svar på the Tea Party? | Washington: «Occupy Wall Street – venstresidens svar på Tea Party?
Av Ambassaden i Washington
Ingen kommentarer

De såkalte ”Occupy Wall Street”-demonstrasjonene i USA begynte i New York 17.september og har nå pågått i over en måned. Bevegelsen ble inspirert av et nyhetsbrev publisert av det kanadiske tidsskriftet AdBusters tidligere i sommer, som foreslo en fredelig okkupasjon av Wall Street, finanshovedkvarteret i New York. Fire uker senere har demonstrasjonene spredd seg til flere hundretalls byer verden rundt, hvor mindre grupper okkuperer områder rundt sentrale finansinstitusjoner. I USA spekuleres det nå i om den voksende bevegelsen vil kunne påvirke den nasjonale debatten i samme grad som Tea Party-fløyen.

Uklare mål og krav

Demonstrasjonene har tiltrukket seg personer med svært ulike motivasjoner og har hittil fått mye kritikk i media for hverken å ha ledere eller velformulerte krav. Budskapene til demonstrantene kan sies å være svært populistiske, men hittil vagt formulerte og ofte motsigende. Dette er et resultat av gruppens horisontale lederskap. Per dags dato har den tilsynelatende mest sentrale lederorganiseringen vært de såkalte New York City General Assemblies, men disse møtene har hittil ikke utarbeidet noen tydelige budskap. En fellesnevner kan sies å være motstand mot selskapers grådighet og makt over den politiske prosessen, samt sosiale problemer som arbeidsledighet. Et annet populært budskap er at demonstrasjonene representerer 99 prosent av befolkningen, i motsetning til den lille politiske og økonomiske overklasseprosenten som de mener sitter med en overveldende del av USAs finansielle makt.

Demokratene støtter demonstrantene

Politikere fra både venstre- og høyresiden i amerikansk politikk har allerede rettet fokuset mot den voksende bevegelsen. Demokratenes leder i Representantens Hus, Nancy Pelosi, uttalte nylig i et intervju med nyhetskanalen ABC at hun støtter budskapet til demonstrantene. Også flere andre ledende demokrater har anerkjent Occupy Wall Street. Demonstrasjonen kommer også på et beleilig tidspunkt for president Obama, som har foreslått å øke skatter på de rike som en del av sin større jobbpakke til Kongressen. Demokratene vil trolig i større grad forsøke å ta eierskap over bevegelsen dersom den fortsetter å vokse, men det er vanskelig å si om den lar seg institusjonaliseres i samme grad som Tea Party-gruppene. For selv om Occupy Wall Street i stor grad er dreid mot venstresiden, betyr ikke dette automatisk at gruppene støtter demokratene. Venstresiden  anklages nemlig også for å være en del av ”den politiske overklassen.”

En hard nøtt å knekke for republikanerne

Høyresiden har på sin side så langt stort sett vært negative til Occupy Wall Street. Den konservative kommentatoren Anne Coulter var tidlig ute og sammenlignet bevegelsen både med nazisme og den franske revolusjonen, noe som ikke er helt uvanlig kost fra det ekstreme høyre. Republikanske politikere har tatt en noe mer moderat, men kritisk tone. Majoritetsleder for republikanerne i Representantenes Hus, Eric Cantor, uttalte at han er bekymret for ”mobben” som okkuperer Wall Street og beskyldte ”enkelte i Washington” for å oppmuntre til konflikt. Flere av de republikanske presidentkandidatene, som for eksempel tidligere guvernør Mitt Romney, forsvarer Wall Street som en viktig pådriver av den amerikanske økonomien.

Demonstrasjonene sprer seg utenfor USA

Forbes Magazine rapporterte 10. oktober at Occupy Wall Street- protestene har spredd seg til 19 større og et ukjent antall mindre byer i USA. I tillegg spredte demonstrasjonene seg verden rundt etter 15. oktober, da det ble oppfordret til solidaritetsdemonstrasjoner via sosiale medier. Et av varemerkene til demonstrantene er nettopp deres kløkt i å bruke sosiale medier til å markedsføre seg. På nettsiden occupywallst.org blir det kontinuerlig lagt ut videosnutter og oversikt over de ulike komiteene og møtereferat fra daglige samlinger.

Nettsiden 15october.net, som hevder å representere den globale bevegelsen, skriver på sine sider at det nå pågår demonstrasjoner i 951 byer i 82 forskjellige land.

Hvorfor nå?

Det er vanskelig å gi en konkret grunn for hvorfor disse protestene begynte akkurat i høst. Den største andelen fattige noensinne i USA (over 15 prosent av befolkningen), en kontinuerlig høy arbeidsledighet (9,1 prosent av befolkningen) og synkende inntekter (ned 6,4 prosent per hushold siden 1999) gir en delvis forklaring på den kollektive frustrasjonen.  Det bør også bemerkes at det amerikanske politiske systemet ofte karakteriseres av svingninger mellom liberal og konservativ dominans. Mens demokratene stilte mannsterke i 2008 etter 8 år med George W. Bush, lanserte Tea Party bevegelsen en konservativ oppvåkning ved Kongressvalget i 2010. Occupy Wall Street- bevegelsen kan være et resultat av både økonomisk misnøye og en venstreorientert dreining i lys av Tea Party- bevegelsens dominans det siste året.

Selv om bevegelsen gjentatte ganger har kalt seg en ”horisontal” gruppe, må man anta at enkeltpersoner etter hvert vil bli utpekt som ledere av demonstrasjonene. Uansett er det verdt å holde øye med demonstrasjonene i de neste månedene, da de trolig vil sette sine spor i det politiske landskapet. Både i og utenfor USA.»

Reklamer
Merket med ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: