Det er ikke Norges Bank sin rente du bør kikke på!

På dette tidspunktet er det ikke Norges Bank som har mest innflytelse over hva slags boligrente du får på ditt lån. Ikke misforstå, Norges Bank setter den viktigste renten i normale tider, men vi er ikke i normale tider. I dette tilfellet er hva sentralbanken sier like så viktig som selve renten.

Hvorfor sier jeg dette? Jo, fordi det er disse grafene det dreier seg om:
Fig 20
Dette er avviket mellom Norges Banks styringsrente og pengemarkedsrenten NIBOR, renten norske banker må betale for å låne seg imellom. Neste:Screen shot 2011 10 18 at 21 17 21
Dette er 3-måneders LIBOR-OIS avviket til US og EURO. Det er hva som har skjedd fra slutten av september som er interessant. Her er med norske banker:
Screen shot 2011 10 18 at 21 17 15

CDS står for Credit Default Swaps, et mål på risiko.
I starten av august snudde noe. Frykten for at gresk gjeld skulle dra med seg europeiske (og norske) banker økte, samtidig som ECB og politikerne ikke hadde noe klart svar på hvordan å knekke krisekoden.

Det er dette som nå driver hvilken rente norske banker gir deg på lånet ditt. I det siste har det vært flere gode enn dårlige nyheter. Risikopåslaget har dalt, finansmarkedene fungerer litt bedre og problemene stresstestene har avdekket blir taklet av hjelpefond og finansiering. Selv om Slovakia gjorde det mer spennende enn nødvendig.

Men, det er noen dårlige nyheter. Ratingbyråene har begynt å kutte, stater og banker, til nivåer som alle er kjent med men som ikke reflekteres i nåværende ratinger. I tillegg har politikere kronisk beslutningsvegring, og det hjelper ikke.

Sorry Norges Bank, men jeg forventer en klart formulert uttalelse i morgen. Hvis banken sitter på noe vi andre ikke vet, så bør det sies i morgen.
Jeg er ikke OECD økonom, eller G20 leder, så jeg trenger så mye informasjon som jeg kan få tak i.
Mest fordi jeg husker dette:

Fra SSBs berettning av finanskrisen anno 2008:

Da det ble klart at store banker i flere land fikk problemer på grunn av investeringer i sub prime-relaterte verdipapirer, spredte uroen seg også til pengemarkedet. Under de rådende forhold kviet bankene seg for å låne penger til hverandre. Investorer flyktet til sikre posisjoner; ut av aksjemarkeder og pengemarkedet, og inn i kontanter og (andre) statspapirer. Den amerikanske investeringsbanken Bear Stearns så seg tvunget til å stenge to hedgefond på grunn av mislykkede investeringer i komplekse verdipapirer knyttet til boliglån. I midten av august 2007 svarte den europeiske sentralbanken på likviditetstørke og renteoppgang i pengemarkedet med å tilføre store mengder euro gjennom markedsoperasjoner. Liknende operasjoner ble gjennomført også i USA, Storbritannia og Canada. Differansen mellom styringsrenter og pengemarkedsrenter ble likevel liggende på et høyere nivå, på 0,5-1 prosentpoeng, mot et tidligere normalnivå på 0,1-0,25. Inflasjonsfrykt på grunn av høy prisvekst på råvarer bidro imidlertid til at rentekutt lot vente på seg enda en stund.

I USA ble det betydelig vanskeligere å få boliglån, særlig sub prime-lån. Egenkapitalkravene økte, og det samme gjorde krav til dokumentasjon på inntekt og kreditthistorie. I tillegg kom økte renter som følge av redusert risikoappetitt og økt risikopåslag mellom styringsrenter og pengemarkedsrenter. Frykt for internasjonal konjunktturnedgang utløste fall i internasjonale aksjeindekser høsten 2007. I januar 2008 kom turen til Oslo børs, som falt med nær 30 prosent i løpet av årets tre første uker.

Uendret rente i morgen, samt at en ny pengepolitisk rapport vil senke rentebanen og inneholder flere indikatorer på risiko enn vanlig (som statsbudsjettet 2012, som fikk en hel boks til boligpriser og kreditt).

Reklamer
Merket med ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: