Forskjellen mellom Norge og Sverige. Og hvordan luksusvarer skader oss.

Hvis du er optimistisk av natur, så er ikke dette tiåret for deg. Global vekst har blitt nedjustert flere ganger, EU og USA er igjen innenfor rekkevidde for en ny resesjon. Til og med finansdepartementet fikk på pukkelen for å være for optimistiske for vekst på kontinentet (og Norge). Under finanskrisen fikk Eksportfinans ekstra midler for å bistå norske eksportbedrifter som fikk et negativt sjokk i etterspørselen etter varene de produserte. Tenk litt eksport et øyeblikk.

Hvis denne pessimismen slår til igjen er det ‘luksus’ som går først. Norge er igjen heldige, med flere primær-eksportvarer som metall, olje, gass, fisk, osv. SSB har oversikten (den røde linjen er aluminium, og 2007 var virkelig Klondyke):
Fig03 eksport trad varer
Det er service-og ‘luksus’næringen som får ta støyten når global etterspørsel synker. Stolprodusenter, grønne bedrifter, bulkbransjen må skifte fokus til Latin-amerika, bildelrprodusenter (bil er luksus sant?) osv.

I 2008 innhentet VG tall fra Fellesforbundet og IndustriEnergi over varslede permitteringer som følge av finanskrisen. Alt fra kjøkkenprodusenter til Hydro Aluminium ble hardt truffet.

Hva med f.eks Sverige? De har en litt annen sammensetting:
HA0201 2011M07D DI 06 SV expSPIN 1Screen shot 2011 10 11 at 23 41 33
Svensk import er 96,6 mrd kronor (BNP er på 883,6 mrd.) I Norge er verdien på samlet eksport 1 046 mrd. kroner (BNP er 2 496 mrd.) Er du god på brøker, ser du forskjellene.

Dejavu?

Reklamer
Merket med
Reklamer
%d bloggere like this: