Statistikk flytter grenser i verden. Fattigdomsgrenser.

Screen shot 2011 10 03 at 22 17 08
Denne saken var på forsiden til NRK, og for at den ikke forsvinner helt blogger vi om den her. Joar Hoel Larsen rapporterer om statistikere i India (utdrag).

India kvitter seg med fattigdommen – Verden – NRK Nyheter:

[…]Når den indiske planleggingskommisjonen mener den enkelte ikke kan kalles fattig hvis han eller hun disponerer fire kroner per dag, så er det fordi de har regnet på hver enkelt vare.

Rent praktisk så bruker selvfølgelig ikke forbrukeren 32 rupis hver dag. Men med større innkjøp over tid fordeler de beregnede månedlige utgiftene på 112,50 kroner seg slik at det blir for eksempel 5 øre til frukt og 10 øre til sukker, 25 øre til grønnsaker og 30 øre til melk per dag.

Indiske journalister har gått mann av huse for å finne familien på fire som klarer seg på 15 kroner dagen. De 15 kronene skal også dekke klær, utdanning og transport.

Reportere har vandret gatelangs og snakket med småkremmere som driver det som er gaterestauranter og ffortauskafeer – i ordenes rent fysiske forstand. Med stort alvor står de i TV-ruta og slår fast at det lar seg ikke gjøre.

Andre påpeker den åpenbare konflikten mellom planleggingskommisjonens fattigdomsgrense og myndighetenes egne tall for helse og helbred.

Den indiske regjeringen – avhengig av hvor tung du er og hva slags yrke du har – anbefaler hvor mange kalorier den enkelte bør innta hver dag for å forhindre sult og feilernæring.

Og det daglig anbefalte minimumsinntak koster om lag det dobbelte av planleggingskommisjonens 32 rupis.
[…]

Reklamer
Merket med ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: