Oops | To tunger taler til Reuters og dette blir surt.

Nok en fartsfylt uke i økonomiverden. Det ser ikke ut som vi får et pusterom i umiddelbar framtid.

Vi begynner med den europeiske sentralbanken som sender et relativt sterkt signal til markedet idag (vi kommer tilbake til hvem som er avsender, og hva jeg mener med to tunger). Vel, det er slik aktørene tolker det etter at flere analyser publisert i dag argumenterer for et kutt i ECB renten. For å minne på ECB mandatet:

The primary objective of the ECB’s monetary policy is to maintain price stability. The ECB aims at inflation rates of below, but close to, 2% over the medium term.

Det siste inflasjonsestimatet fra ECB er:

The September 2011 ECB staff macroeconomic projections for the euro area embody these considerations and foresee annual HICP inflation in a range between 2.5% and 2.7% for 2011 and between 1.2% and 2.2% for 2012.

Dette er viktig siden ECB setter renten utelukkende fra et inflasjonsmål. Du ser usikkerheten er stor, en spread på hele 1%-poeng i inflasjonen i 2012.

For analytikerne er ikke dette nok, og mener at det utelukkende inflasjonsmålet ikke gjør jobben og et kutt i ECB renten er meget mulig:
Screen shot 2011 09 26 at 13 34 44
Denne grafen er tatt fra ECB sin månedlig utgave, og burde vært plassert på en annen side enn 37. Dette viser tre-måneders future-rater og forskjellen mellom 9. juni og 7. september er et godt bilde på hva som har skjedd i mellomtiden.

Hva med denne:
Screen shot 2011 09 26 at 13 35 50
På lang sikt skal renten opp igjen, det er selv Europa enig om. Nok om forventninger, hva har ECB gjort hittil:
Screen shot 2011 09 26 at 14 56 53

«The stance of monetary policy remains accommodative and thereby continues to lend considerable support to economic activity and job creation,»

Det sa Jean-Claude Trichet, som går av som ECB sjef neste mnd. forresten, i juli da ECB hevet renten sist. 1,5% er fortsatt meget lavt, og renten er per dags dato hevet to ganger siden 2008. Så hva er det som har satt rentekutt på kartet idag?

Det er tysk businesspessimisme som driver de dårlige nyhetene i Tyskland idag. Kurven for pessimismen ser omtrent ut som Chart 22 over, indeksen nådde sin topp i februar 2011 med 115,4, men nådde det laveste nivået på 15 måneder i den siste undersøkelsen, 107,5. I den anledning sa Klaus Abberger ved IFO Research Institute at ECB bør ta dette på høyeste alvor og vurdere å senke renten «cautiously and slowly.»

Det hjalp ikke at et medlem av ECB tok en «Norges Bank» og uttalte at et rentekutt ikke kunne utelukkes. Ryktet som ble spredt var litt mer konkret enn det, et kutt på 50 basispunkter var sitert flere steder. Styremedlem i ECB, Yves Mersch, driver litt brannslukking idag:

«These wild expectations only show that some people have lost the north,» Mersch told news agency Market News International in an interview conducted on Saturday, asked about interest rates.

Dette kan være et tilfelle av at markedet hører det den vil høre, i det minste overdriver, et rentekutt fra ECB ville være enormt for markedet.

Reklamer
Merket med ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: