Rentemøte | Du verden for en berg-og-dalbane bane.

Screen shot 2011 09 19 at 23 58 49Onsdag klokken 14 kommer det til å tikke inn en melding på min HTC Nexus One. Det er fra Norges Bank. I tilfelle jeg ikke har tilgang til Twitter, eller internett, eller andre mennesker, så vil Øystein Olsen fortelle meg at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 2,25% direkte til min telefon. TDN Finans har snakket med 15 økonomer og 14 av de forventer uendret rente.

La oss gå tilbake til forrige rentemøte, 10 august:

Det er god vekst i norsk økonomi. Arbeidsledigheten har vært nokså stabil. Boligprisene har økt videre. Husholdningenes låneetterspørsel har også tiltatt, men veksten er nokså moderat. Veksten i konsumprisene har vært noe lavere enn ventet. Den underliggende prisveksten anslås nå til mellom 1¼ og 1½ prosent.

Renten settes med sikte på at inflasjonen over tid skal være nær 2,5 prosent. Renten er lav. I Pengepolitisk rapport 2/11 ble styringsrenten anslått å øke gradvis fremover for å stabilisere aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid. Hovedstyret vedtok på sitt møte 22. juni at styringsrenten bør ligge i intervallet 2¼–3¼ prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 19. oktober, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser. I rapporten ble det også lagt fram et alternativ der veksten i verdensøkonomien var lavere, uroen i finansmarkedene fortsatte og renteoppgangen her hjemme ble skjøvet ut i tid.

Utviklingen i norsk økonomi har vært om lag som vi så for oss i juni. Det taler for at renten settes videre opp. På den andre siden er inflasjonen lav. Uroen i finansmarkedene er forsterket i det siste, og det er klare signaler om svakere vekst internasjonalt. Det påvirker utsiktene også her hjemme.

La oss begynne på begynnelsen. Arbeidsledigheten er nokså stabil rundt 3,3%-3,6%, boligprisene økte med 2,8% (gj.snitt) fra Q1 til Q2 i år, tolvmånedersveksten i husholdningenes bruttogjeld var 7,1%. Så langt stemmer det godt med hva NB sa i august. Helt til vi kommer til inflasjon. Den underliggende prisveksten var 1,3% (KPI) og 0,8% (KPI-JAE), tolvmånedersvekst. Dette er under hva NB trodde og presser renta nedover.

Når teksmeldingen min på onsdag viser 2,25%, vil det være styringsrenta til neste rentemøte den 19. oktober. Den ligger da på den lave siden av hva hovedstyret vedtok, og dette presser rentebanen ned. Du kan lese over at hovedstyret helgarderte med:

[…], med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Vel, store forstyrrelser skjedde. Børsene stupte, de fleste nedjusterte globale vekstutsikter, og sentralbanken i Sveits ble lei av en sterk franc og tok grep for å depresiere valutaen. I august fulgte disse grafene til rentebeslutningen:
Screen shot 2011 09 19 at 23 15 41
Screen shot 2011 09 19 at 23 15 53
Jeg har sagt det før, de fleste anslag fra de fleste sentralbanker har vært for optimistiske, og når det skiller nesten 2%-poeng på renteutsiktene mot 2015, er det dårlige nyheter. Selv den gule linjen i den siste grafen er for høyt i diagrammet, og det er hvorfor vi diskuterer endringer i NBs rentebane på onsdag. Du vil se grafen over, bare med de svarte strekene lenger ned i diagrammet. Det skal bli spennende å høre argumentene for endringen i rentebanen og evt. hvor mye de vil endre den, samt hvor den nye ‘svakere vekst ute’ linja vil ligge. Hva som skjer med Hellas er vesentlig på dette punktet.

Det eneste som kan opprettholde status quo fra august, er utsiktene i norsk økonomi. Men det må dramatiske tall til for å unngå en endring i rentebanen. Den lave arbeidsledigheten, boligprisene og låneetterspørselen er ikke nok:
Fig 01
Vi er langt ifra å nå trenden i BNP fra 2002-2007, en trend som var absurd bratt forresten, men vi er på vei tilbake, raskere enn andre utviklede land.

Men alikevel ikke fort nok til at rentebanen fra august består.

Vi kan spekulere alt vi vil, til syvende og sist er det en av verdens mest uavhengige sentralbanker (jeg ser på deg Inga Marte Thorkildsen) som bestemmer Norges styringsrente.

Reklamer
Merket med , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: