Det nytter ikke med brannslangen, EU brant ned for lenge siden.

Gjeld

Det er noen her som husker 1 januar 1999? Det var den dagen eurosonen fikk felles valuta og det felles økonomiske samarbeidet i EU begynte for alvor. Eurosonen teller nå 17 land med en samlet populasjon på 329 millioner. Jeg vil bruke litt tid på å terpe på fødselen til denne økonomiske tangoen på kontinentet.

I Maastricht-avtalen står betingelsene som medlemslandene må oppfylle, samt hvilke forpliktelser som gjelder i fremtiden for medlemslandene. Det var (er) fire hovedkriterier som stod (står) i fokus:

  1. Inflasjonsmål: Medlemslandet forplikter seg til en inflasjonsrate ikke høyere enn 1,5% poeng høyere enn gjennomsnittet til de tre medlemslandene med høyest vekst.
  2. Statsfinanser
    • Årlige statsunderskudd: Årlig statsunderskudd skal ikke overstige 3% av BNP ved enden av regnskapsåret. Bare eksepsjonelle og midlertidige overskridelser kan godkjennes.
    • Statlig gjeld: Brutto statlig gjeld som prosent av BNP må ikke overskride 60% ved slutten av regnskapsåret. Hvis overskridelser skjer grunnet uforutsette forhold må en plan for å oppnå 60% framlegges.
  3. Valutakurs: Søkerland må ha vært medlem av exchange-rate mechanism (ERM II) i minst to år på rad og ikke ha devaluert sin valuta i denne perioden.
  4. Langsiktig rente: Nominell langsiktig rente må ikke overskride 2% poeng høyere enn de tre medlemslandene med lavest inflasjon.

La 1, 3 og 4 være for denne gang, og la oss fokusere på 2 – statsfinanser. Enkelt sagt skulle ikke Hellas, eller Italia vært medlemmer av eurosonen. Og ja, Hellas ble ikke fullverdig medlem før i 2001, og ja, Italia var for store til å ikke inkludere i samarbeidet selv om Italia lå rundt 120% av BNP i gjeld.

Dette viser generaltabben som eurosonen begikk: ingen finanspolitisk kontroll eller konsekvenser. Utgangspunktet var en pengepolitisk union, med en felles valuta og en felles europeisk bank. I alle landets universiteter forteller økonomiprofessorene i innføringforelesningene hvert år – det gylnede triangel eksisterer. Velger du felles valuta og fri kapitalflyt må du gi opp pengepolitikken i landet. Dette betyr at statsfinansene blir eksponentielt viktig for å kunne påvirke nasjonale økonomier. Den europeiske sentralbank eksisterer, finnes det ett europeisk finansdepartement?

Nei, bare komiteer, direktorater og råd, alle med tilnærmet ingen innflytelse på nasjonal finanspolitikk. Var det maksimalt 3% underskudd av BNP hvert år?

Underskudd

Det lå så bra an, helt til statsfinansene gikk av skaftet med ingen konsekvenser for de ansvarlige.

Keiseren har ikke hatt klær nå i over 10 år. Brannslangen nytter ikke, huset har allerede brent ned.
(Merk: Dette er offisielle tall, har ikke lyst å tenke på hva mørketallene er)

Reklamer
Merket med , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: