Endre renten over natten og nedover attpåtil? #ValutaWatch

«Vi er på vei over i farlig lende, hvor Sveits har befunnet seg lenge, der vi ikke klarer å tøyle kronekursen. Ofrene er store deler av konkurranseutsatt sektor. Vi begynner å nærme oss nivåer på kronekursen, der det ikke lenger lønner seg å satse i Norge.»

Dette sier Jan Ludvig Andreassen i Terra til e24 ikveld. Han er bekymret over den sterke kronekursen og minner lesere på at Norges Bank kan kutte renten eller sette er gulv mot euro (som Sveits) etter ett telefonmøte og publiseringen av en pdf fil.

Jeg vil påpeke at den sterke kronen har vedvart en stund. Det er volitaliteten i det siste som forårsaker utslagene vi ser idag (med utslag mener jeg nyhetsartikler og lett panikk), men igjen – krona har vært en sterk valuta over lengre tid nå. Så hvilke valutaer er viktigst for norsk eksportindustri (a.k.a. konkurranseutsatt sektor)?
Screen shot 2011 09 07 at 20 23 53
Nå en titt på valutakursene. Dette er fra Oanda.com, som gir deg en mer praktisk korrekt valutakurs, særlig hvis du er en privatperson og på jakt etter eBay kupp, eller en bedrift som selger i fremmed valuta og skal veksle:

USD

Screen shot 2011 09 07 at 19 34 40

GBP

Screen shot 2011 09 07 at 19 35 00

Franc

Screen shot 2011 09 07 at 19 35 30

EUR

Screen shot 2011 09 07 at 19 33 15 I følge SSB er USAs andel av norsk eksport rundt 5% (er ca. 5% av importen også), så vi kan glemme dollaren en liten stund.

Storbritannia er vår klart største kjøper av de produkter vi eksporterer (kan du si gass?) og Nederland, Tyskland, Sverige og Frankrike opererer med euro, så pundet og euroen er de viktigste valutaene akkurat nå. Deretter følger nok dollaren.

Du ser av grafene til euroen og pundet at de har sunket kraftig fra omtrent det samme tidspunktet, 22 .(mandag) – 23. august. Og fallet er ganske stort i prosent. Kikk bakover til 8 august og spør deg selv: er kronen sterk på dette nivået?

Hvis en liten stemme i hodet sier ‘ja’, betyr dette at både pundet og euroen har vært svak i over 60+ dager.

De store svingnigene tilsier at sentralbanken bør ha is i magen og vente med en konsis uttalelse ved neste rentemøte.

Det langvarige sterke nivået på kronen sammen med de siste dagers styrking tilsier at sentralbanken står klar med lyskasteren på toppen av Norges Bank bygget.

Det er nå det er spennende å være econ-nerd!

Reklamer
Merket med ,
Reklamer
%d bloggere like this: