Det handler ikke om A’er, men J’er og V’er.

Det umiddelbare svaret på om Standard & Poors (S&P)nedgradering av amerikanske statsobligasjoner hadde en påvirkning på investorer som låner USA penger kom bare timer etter børsåpning mandag. Renten som USA betaler til investorer som låner bort penger sank. I frykten for de svarte skyene på verdenshorisonten løp altså investorer til amerikansk gjeld. «Vi plasserer pengene våre i USA, for der er vi sikker på at vi får igjen pengene.» Så det handler ikke om antall A’er i ratingen til USA.

Det handler om j’er og v’er. Jobber og vekst. USA har en ledighet på 9,1% og den virkelige ledigheten er omtrent dobbelt så stor. Jobber er direkte knyttet til økonomisk vekst i en økonomi. Og akkurat nå mister USA offentlige jobber, samtidig som nye private jobber ikke engang klarer å holde følge med befolkningsveksten. Så hovedfokuset bør være ‘hvor er jobbene’, ikke gjeld i USA. Men politikere er lette å distrahere.

Blant de gode nyhetene i verdensøkonomien er Kina, India, oss i nord-Europa og latin-Amerika. Alt er ikke svart. Men, de klassiske industrialiserte landene som normalt har drevet verdensøkonomien vet ikke lenger hvordan å skape økonomisk vekst. Vekst er drømmescenarioet. Man kan vokse deg ut av problemer, ut av gjeldsproblemer, av jobbproblemer. Når finanskrisen stoppet den globale veksten fra midten av 2000-tallet begynte man å se hvordan land har faktisk fått til dette vekstfenomenet. De har lånt seg til suksess. Den ballongen sprakk med et smell, Hellas ble kledd nakne først, deretter Irland og Portugal. USA står nå for tur og man kan si mye om hvordan ratingbyråer har opptrådd i de siste årene, men man må for all del ikke overse ‘hint av sannhet’ argumenter i kaoset. S&P skriver klart og tydlig at dysfunksjonelle statsbyråkratier er en kilde for usikkerhet og en faktor i en ratingvurdering.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: