24 timer til rentemøte. Kast mynt om heving eller ikke heving.

Folio largeBildet over viser utgangspunktet til Norges Bank i hvordan de tror renteutviklingen i Norge skal bli i årene framover. Dette er tatt fra den siste utgaven av Pengepolitisk rapport. Mye har skjedd siden den publiseringen.

Bildet over er så nær en ‘sannhet’ om den norske renten som du kommer. Ja, alle banker og analysebyråer har sine egne prognoser, men Norges Bank er engang den institusjonen som faktisk setter renten i Norge. Alle argumentene du hører fra andre en Norges Bank er med utgangspunkt i grafen over, og hvorfor de tror den er feil. Og i de siste dagene har de noen legitime poeng.

Resesjonen i USA ble revidert ‘dypere’ etter at alle dataene ble gjennombehandlet igjen. Det viser seg at resesjonen, eller hullet, var dypere enn alle trodde på det tidspunktet. Husker du ‘TARP’ eller ‘The Bailout’? For lite. $787 milliarder var for lite. Politikken som ble anbefalt til Obama var for svak. Det vet vi i ettertid.

Gjeldsproblemene til Hellas, Irland, Portugal, Italia og USA ble ignorert for lenge fordi det gikk jo så bra før finanskrisen. ‘Why change a winning team’? Problemet var jo at denne mentaliteten førte til at ingen så problemene:
Debtandsandp
(Via The Monkey Cage)
For en graf. Spar på den. Ratingbyråer, investorer, markedet generelt lå på etterskudd. Sunn fornuft, som å nedbetale gjeld i gode tider, som å investere i egen økonomi, som nøkterne endringer i statsfinanser osv. ble karakterisert som pysete, som feigt og for lite opportunistisk. Hvorfor ikke bli med på festen, alle andre gjør det. Vel, nå er bakrusen her og vi snakker om en kraftig en.

Dette er hvorfor vårt Finansdepartement ikke lar noen løpe med saks i regjeringsgangene. Og med saks mener jeg budsjettrelaterte prosjekter som ikke er begrunnet godt nok. Finansdepartementet er flaskehalsen og om den til tider er frustrerende er den i dag prisgitt.

Tilbake til renta, dette er hva Norges Bank mener driver renten enten opp eller ned, og dette er det bare å pugge:
Screen shot 2011 08 09 at 13 47 01
Alle farger under 0 er faktorer som driver renten nedover. ‘Renter ute’ er renter hos våre viktige handlingspartnere og siden Norges Bank mener dette skal drive ned den norske renten, er ‘renter ute’ lavere enn våre egne. For stor forskjell mellom vår egen rente og ‘renter ute’ er ikke bra. Valutakurs driver også vår egen rente nedover. Kan du forklare hvorfor? (Svar: En allerede sterk valutakurs forverrer handelsbalansen, dvs. våre eksportvarer blir dyrere for utenlandske kjøpere og importen til Norge blir billigere. Dette er bra for å holde inflasjonen i sjakk, men skifter etterspørsel fra innenlandske varer til utenlandske varer samtidig som volumet øker. Sliter eksportbedriftene våre (som omsetter for ca. 40% av BNP) blir det permitteringer og lav aktivitet. Derfor er dette argumenter for å presse renten nedover).

Bra jobba! Den største grunnen til å heve renten ifølge Norges Bank, er den rød blokken. Kapasitetsutnytting. Norge går bra, litt for bra for Norges Bank som ønsker å ikke overopphete økonomien. Når da banker og analysebyråer kikker på grafen over, og kikker på nyheten i verden, så kan ikke viktigheten av kapasitetsargumentet rettferdigjøres. Verdensøkonomien er nærmere en ny nedgang enn tidligere, utenlandsk etterspørsel er viktig for norsk økonomi og dermed for produksjonen i Norge.

Problemet til Norges Bank er at disse tillitsproblemene vi nå ser på verdensbørsene, i oljeprisen, i gullprisen og valutakursene er ganske ferske. Omfanget er uklart, hvor lenge dette skal vare og hvor dypt mistilliten går. Er Norges Bank usikre, vil de holde renten uendret. Hvis tallene fra Norge er for sterke, vil innenlandske forhold dominere, og renten blir satt opp til 2,50% i morgen. Dette er fortsatt historisk lavt, husk det.

Reklamer
Merket med , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: