Taket skal heves, men stigen du står på for å skifte lyspære blir ikke lenger.

Debt celing
Gjeldstaket i USA er et tallfestet beløp bestemt av de folkevalgte som ikke skal overskrides. Dette beløpet forteller hvor mye mer den amerikanske stat kan låne av penger for å betale sine regninger. Gjeldstaket har blitt hevet uten mye dramatikk i de siste årene, men i år er det krise. Fullstendig krise. Ingen vil at USA, verdens største økonomi, skal fortelle verden ‘Vi kan ikke betale for oss’, men ingen vil godta hverandres planer for å håndtere eksisterende gjeld for å stemme for en heving av taket. Herlig. Et klassisk ‘kyllig’. Ingen vil kræsje i hverandre, men ingen vil være den som gir seg. Og sekundene tikker mot tidsfristen neste tirsdag.

Faktisk så er USA teknisk sett konkurs. Fristen for å heve taket gikk ut for mange uker siden, men fordi finansminister Timothy Geithner er en god revisor, så flytter de penger innad i staten for å kunne fortsette å betale ut pensjon, betale ut penger til krigsveteraner, betale ut penger til lærere, politi og brannmenn.

Det er noen signaler du kan kikke etter som kan gi en indikasjon på hva som skjer. Det første er rentene på amerikanske statsobligasjoner, øker de markant sier markedet at de skal ha mer i rente for å låne USA penger. Det andre er aksjemarkedet, det tredje er gullprisen, det fjerde er dollarkursen og det femte er forsikringen på amerikansk konkurs, credit default swap.

Planene som er lagt fram som skal takle den langsiktige gjeldsituasjonen kommer mest sannsynlig til å sette den amerikanske økonomien tilbake. Dette virker umiddelbart motsettende, hvorfor vil man svekke den amerikanske økonomien i en tid med 9,2% arbeidsledighet og svak 1,3% annual vekst i andre kvartal. Jo nærmere man kommer tidsfristen, jo verre blir neste heving om ett år.

Reklamer
Merket med
Reklamer
%d bloggere like this: