Norges demografi og PayGO (nerdete)

SSB
Jeg har lett etter en demografipyramide for Norge en stund nå. SSB leverer denne gangen også med en oppdatert pyramide fra januar 2011. En demografipyramide er et bilde av den norske befolkningen på ett gitt tidspunkt, grafen over viser hvordan Norge ser ut anno 2011.

Det jeg vil fokusere på er de to største aldersgruppene og de som går ut i (tidlig) pensjon de neste årene. Pensjonsalderen i Norge er satt til 67 år. Tidligpensjon, kjent som AvtaleFestet Pensjon (AFP), ved fylte 62 år. Disse aldersgrensene er gjort mer fleksible etter pensjonsreformen 2010. Det er altså aldersgruppene ’55-59′ og ’60-64′ som skal ut i permisjon de neste ti årene. Disse gruppene er kjent som ‘babyboom’ barn, født i etterkrigsperioden. Bare sammenlikn gruppene ’55-59′ og ’60-64′ med gruppen ‘0-4′. De er like store!

I et nøtteskall, det ble født omtrent like mange i etterkrigstiden, periodene ’46-50′ og ’51-55′ som i de siste 5 årene.

Hvordan skal Norge finansiere disse pensjonistene? Dagen ordning heter PayGo i litteraturen, eller Pay-as-you-go om du vil. Det er noen som har private sparingsordninger, altså investeringer i dag til pensjonisttilværelsen senere, men størsteparten er betaling til pensjonskasser som igjen betaler ut til dagens pensjonister.
Dekningsgraden, andel yrkesaktive delt på antall pensjonister, vil derfor synke de neste årene. Det er derfor forskjellene mellom ’65-69′ og ’60-64’/’55-59′ som bekymrer.

La oss nå se på de største gruppene, ’35-39′ og ’40-44’. De skal ut i pensjonisttilværelsen om 20-30 år. Dekningsgraden for disse gruppene vil da være enda mindre enn tidligere. Veksten i den norske befolkningen har stagnert, på litt over 2%. Faktisk så forventes det lavere vekst i befolkningen fremover. Derfor vil det ikke komme til flere yrkesaktive som kan reversere den kommende reduksjonen i dekningsgraden. Heldigvis forskes det på PayGo systemet i Norge.NewImage
Dette er de demografiske utfordringene velferdsstaten står overfor. Det er det sosiale sikkerhetsnettet som betaler for pensjonisttilværelsen basert på inntekter fra yrkesaktive skattebetalere/pensjonistpoengsankere.

Å la de eldre jobbe lengre for og tjene egne penger er nok ikke nok.

(Kilde for begge grafer: SSB)

Reklamer
Merket med ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: