Et godt eksempel på hvor bistandspenger sender økonomer på oppdrag.(Spoiler: Sør-Sudan)

Den mest leste bloggposten her på 254Blogg denne uken er, ikke overraskende, denne. Norge har prosjekter overalt, og flere skal det bli. Mellom 2000 og 2010 brukte Norge 14% prosent av bistandsbudsjettet (i gjennomsnitt) på økonomisk utvikling og handel. Så hva i alle dager er ‘økonomisk utvikling og handel’? Her er ett nylig eksempel på hvor vi sender våre folk, nemlig en stillingsbeskrivelse fra Statistisk sentralbyrå (fet er meg):

Prosjektleder

I Seksjon for internasjonalt utviklingssamarbeid er det ledig en tidsbegrenset stilling som prosjektleder innenfor makroøkonomisk analyse og finanspolitikk med arbeidsplass ved Ministry of Finance and Economic Planning (MoFEP) i Juba, Sør-Sudan. Ønsket tiltredelse 1. september 2011. Engasjementet er for ett år med mulighet for forlengelse.

Sør-Sudan blir en selvstendig stat fra juli 2011 og har startet arbeidet med å etablere og bygge opp relevante institusjoner for styringen av landet, øke kapasiteten og kompetansen innen ulike deler av statsforvaltningen og utvikle politikk på sentrale områder. Arbeidet skjer i nært samarbeid med det internasjonale samfunn. Norge har et bredt engasjement på det økonomiske området, og har stilt ressurser til disposisjon innen statistikkproduksjon (SSB), forvaltning av landets oljeressurser og -inntekter (Norad/Olje for Utvikling) og makroøkonomi (SSB). Stillingen som nå lyses ut er knyttet til et samarbeidsprosjekt mellom MoFEP og SSB innen makroøkonomi. Hovedformålet med prosjektet er å bidra med teknisk ekspertise for å øke kompetansen i MoFEP innen områdene makroøkonomisk analyse og utforming av makro- og finanspolitikk. En langsiktig økonomisk politikk med fokus på makroøkonomisk stabilitet vil stå sentralt for å sikre at Sør-Sudans nåværende relativt høye, men volatile oljeinntekter kan føre til bærekraftig økonomisk vekst og fattigdomsbekjempelse over tid.

I de kommende årene kan Sør-Sudan forvente en langt høyere inntekt enn tidligere, og en viktig utfordring blir å sikre at disse økte ressursene går til investeringer snarere enn konsum. Prosjektets team av eksperter bidrar med rådgivning i forbindelse med utformingen av den løpende økonomiske politikken. Dette omfatter blant annet assistanse til å fastsette de finanspolitiske retningslinjene, de langsiktige rammene for statsbudsjettet, tilrettelegging av relevante makroøkonomiske data og analysemetoder, samt bistå myndighetene med analyser av Sør-Sudans økonomi.

På sikt er målsettingen å etablere et makroøkonomisk rammeverk for økonomiske analyser, som også vil være en integrert del av budsjettprosessen i MoFEP. Siden mars 2011 har SSB hatt en teknisk rådgiver i MoFEP som har etablert prosjektet og bidratt med rådgivning. I tillegg inngår en statistikkrådgiver med spesialkompetanse innen økonomisk statistikk og nasjonalregnskap på deltid i prosjektet. En hovedoppgave for denne stillingen er å tilrettelegge makroøkonomiske data for MoFEP. Ved siden av disse to stillingene har prosjektet tilgang til rådgivningsekspertise innen ulike relevante fagfelt som bistår gjennom kortere besøk til Juba ved behov. Disse ekspertene kan hentes internt fra SSB, men også fra andre institusjoner som for eksempel finansdepartementet.

Prosjektet har en hjemmekoordinator i SSB som har det overordnede ansvaret for planlegging, administrasjon og budsjettstyring. Vi søker nå etter en person til MoFEP i Juba som skal ta over som faglig leder for prosjektet. Den som tilsettes i stillingen må kunne bidra vesentlig til oppgavene i prosjektet gjennom kompetanse og erfaring fra makroøkonomisk modellering og analyse, bruk av makroøkonomiske analyser i politikkutforning, og også kunne bidra i arbeidet med makroanalyse og modeller på teknisk nivå. Vi oppfordrer søkerne til å scanne inn relevante dokumenter.

Sør-Sudan skal, som følge av uavhengigheten, håndtere det faktum at oljeinntekter kommer til å representere en langt større del av inntekten i landet enn før. Hvem har erfaring med dette? Norge har erfaring med dette, men det er der likhetene med Sør-Sudan slutter. Så dette er et spennende prosjekt på flere plan, hvor Norge bidrar med oljeekspertise og erfaring i utviklingsøkonomi i særlige fattige og krigsrammede land. Det er mye spennende teori rundt naturressursbruk og økonomisk utvikling, men ikke så mange steder man kan komme slike heldelser i forkjøpet istedet for å analysere og anbefale restrospektivt.

Hvem melder seg (søknadsfrist 26. juni)?

Reklamer
Merket med , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: