Dagbladet leker seg med Norads bistandsdatabase

Snorre Schjønberg har lekt seg med Norads bistandsdatabase, og kikket spesielt på Uganda. Oppskriften for en slik Dagbladet artikkel er ganske enkel. Du begynner med Transparency International sin rangering av de mest korrupte landene i Afrika, deretter korrelerer du disse landene med de som mottar mest bistand fra Norge:
Screen shot 2011 06 12 at 00 21 05
Afrika2010
Du finner nok av diktatorer som kjøper luksusvarer med bistandspenger, offentlige ansatte som misbruker penger osv., listen er skuffende lang. Her er Schjønberg:

Brukte 267 bistands- millioner på privatfly – nyheter – Dagbladet.no:

(Dagbladet): Ugandas president Yoweri Museveni leder et land som sliter med ekstrem fattigdom. Millioner av sivile sliter hardt med å skaffe mat dag ut og dag inn. Samtidig får landet store bistandssummer fra land som Norge og Storbritannia.

Men ikke alle pengene går de til som trenger det mest. Daily Mail skriver at det er blitt avslørt at Museveni brukte 30 millioner pund fra bistandsbudsjettet på noe helt annet enn mat, husly og utdanning til de trengende.

Pengene brukte han på å skaffe seg et Gulfstream G550-privatfly. Flyet regnes som et fly i toppklassen og kan frakte 18 passasjerer med en komfort de fleste selv her hjemme bare kan drømme om.

Siden 2000 har Uganda mottatt 3,466 milliarder kroner i bistand fra Norge. Daily Mail skriver at det var britiske bistandspenger som ble brukt til flykjøpet. Britene er i likhet med Norge blant landene som årlig gir nye pengesummer til det fattige afrikanske landet.

I fjor besto bistanden til Uganda fra Norge av 431 millioner kroner, viser tall fra NORAD.

Kjempet mot Idi Amin
President Museveni var en sentral skikkelse i krigen mot den brutale despoten Idi Amin på slutten av 1970-tallet. Siden 1986 har han vært øverste leder i Uganda.

For tiden får han kraftig kritikk for å slå hardt ned på demonstranter som krever forandring i landet. Det har gjentatte ganger kommet kritikk mot land som gir bistand direkte til de ugandiske myndighetene, på grunn av spekulasjoner om utbredt korrupsjon.

Det fremheves derfor at bistandsmidlene må forvaltes av andre enn landets myndigheter. Av de 3,4 milliardene Norge har gitt Uganda de siste ti årene er midlene blitt forvaltet på følgende måte:

1,5 milliarder til offentlig sektor

• Offentlig sektor i Uganda: 44 prosent.

• Ikke-statlige organisasjoner i Norge: 26 prosent.

• Multilaterale organisasjoner (som FN og Verdensbanken): 13 prosent.

• Offentlig sektor i Norge eller andre giverland: 8 prosent.

• Internasjonale og lokale ikke-statlige organisasjoner: 5 prosent.

• Privat sektor: 4 prosent.

Dette betyr at 1,5 norske bistandsmilliarder de siste ti årene er blitt forvaltet av offentlig sektor i Uganda.

Av disse pengene skulle 48 prosent brukes på økonomisk utvikling og handel, 29 prosent på miljø og energi, 13 prosent på utdanning, 8 prosent på godt styresett og 4 prosent på helse- og sosialsektor.

Reklamer
Merket med ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: