Hva mener du ‘Norge går så det uler?’

I dag kom den siste utgaven av ‘Økonomiske Analyser’ fra SSB, som tar for seg norsk om internasjonal økonomi i årene som kommer, oppdatert med de seneste dataobservasjonene SSB har. Konklusjonen, etter å ha kjørt tallene gjennom modellene, er klar: Norge går, og vil fortsette å gå så det uler. Det ventes økte investeringer, økt konsum fra deg og meg, lavere arbeidsledighet, økt lønn osv osv. Så hvordan ser dette ut?

BNP2000Her har jeg hentet tall på brutto nasjonalprodukt (i faste 2000 priser) og plottet de fra 1970 og til i dag. Den blå linjen er de faktiske tallene og den rød linjen er en trendlinje for disse årene. Ligger den blå over den råd går det bra for Norge, ligger den blå under den rød går det dårlig. I årene rundt 1990 gikk det trådt, mens fra ca. 2002-2003 har det gått hett i den norske økonomien. Og selv om finanskrisen gav oss en liten knekk, ligger vi over trend.
BNOlog
Hvis jeg nå tar utgangspunkt i 1990, og omformer BNP til en logaritmisk skala, ligger vi i dag noe under trend. I denne grafen er konjunktursvingningene tydeligere presentert. Vi ligger derfor under trenden for økonomien de siste 20 årene, men ifølge SSB er vi på vei over den røde linjen.

Og ja, du må forberede deg på 6-7% rente på lånet ditt.

Reklamer
Merket med ,
Reklamer
%d bloggere like this: