Dagens tabell: Bruce Bartlett og skatt. Norge er med i datasettet.

Bruce Bartlett var sentral i både Reagan og Bush senior regjeringene og har regnet litt på skattenivåer i utviklede land med utgangspunkt i data fra OECD. Etter å ha rekalkulert, denne gang med kommunale og fylkesrelevante skatter og avgifter, kommer Bartlett fram til dette:
07economist bartlett1rev blog480 Tabellen rangerer totale skatteinntekter som prosent av brutto nasjonalprodukt for 2008. Norge plasserer seg med 42.6 prosent av BNP i skatteinntekter i 2008. Danmark, Sverige og Finland er alle foran oss, dog innenfor 40%-50% av BNP. Bartlett forklarer i sitt innlegg i NY Times forskjellene mellom noen av skattesystemene. F.eks. regnes barnetrygd som en overføring fra staten, mens i USA er det et skattefradrag.

En annen vesentlig forskjell er helseutgifter. Mange av landene øverst i tabellen har et universelt helsevesen, mens den gjennomsnittlige arbeidende amerikaner betaler for helsetjenester privat. Medicare og Medicaid er det nærmeste USA kommer til universelt helsevesen (dekker helseutgifter for fattige og de eldre).

Kort fortalt, europeere betaler for helse gjennom skatteseddelen, amerikanere gjennom lavere disponibel inntekt. Dette er ikke ny informasjon, men Bartlett presenterer data som bør heve debatten og en gang for alle drepe noen forutinntatte posisjoner.

Hele innlegget til Bruce Bartlett finner du her

Reklamer
Merket med ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: