Økonomi 101 | Hva er handlingsregelen?

Foto: NRK Grafikk

Dette er den første bloggposten i serien Økonomi 101 – en innføring i sentrale økonomiske begrep i den norske (og internasjonale) økonomien.

Hva er handlingsregelen?

Motivasjonen for å svare på dette spørsmålet er en undersøkelse fra Respons Analyse gjort for Aftenposten som kunne fortelle at 73% av nordmenn ikke vet hva handlingsregelen er. Hvorfor er dette tallet, 73%, viktig? Jo, fordi handlingsregelen er kanskje den sterkeste og mest tydelige sosiale kontrakten du som nordmann signerer med fremtidige generasjoner. Oljeformuen, som vi alle eier, er bestemt forvaltet på en bestemt måte og du bør vite hva denne er.

Bakgrunn for handlingsregelen

I Stortingsmelding nr. 29 (2000-2001) stadfestes retningslinjer for den økonomiske politikken og også innføringen av en handlingsregel (mer bakgrunn her). Dette fordi oljeformuen vokste raskere enn ventet og fordi oljepengene ble en kilde for sikkerhet i dårlige tider. Rett og slett en stabiliseringsmekanisme over tid. Handlingsregelen skulle trekke klare grenser for hva politikere kunne og ikke kunne gjøre i fremtiden, uavhengig av politisk sammensetning.

4% av hva da?

Mange har nok hørt ‘handlingsregelen’ og ‘4%’ brukt i samme setning, men ikke fått mer forklart. Vel her er det: Hvert eneste år tar Norges Bank Investment Management milliarder av oljekroner og investerer de forskjellige steder, med det formål å tjene penger for deg og meg. Du kunne tatt penger ut av madrassen og satt de i banken til 4% avkastning, Norge tar ut oljekroner og investerer de i aksjer, obligasjoner og eiendom, med en forventet avkastning på 4% (teknisk sett er det 4% realavkastning vi tar ut, som tar høyde for inflasjon). Handlingsregelen sier derfor at vi tar ut 4% av oljefondet vårt, til bruk over budsjettet.

Her er ett eksempel:
Tenk deg at Norge ikke har mer olje igjen å selge, vi har tatt ut alt og oljefondet er på 100 milliarder kroner. Det forventes at avkastningen på disse 100 milliardene i aksjer, obligasjoner og eiendomsinvesteringer er i år 4%. Vi tar derfor ut 100*0,04 = 4 milliarder. Hvor mye tar vi ut neste år?

Hadde vi ikke tatt ut 4% hadde vi hatt 104 milliarder neste år, men vi bevilget 4 milliarder til barnehageplasser og veiprosjekter, så vi står igjen med 100 milliarder. Vi tar derfor ut 100*0,04= 4 milliarder. Ser du mønsteret?

Hvorfor 4%?

Så handlingsregelen sier at vi tar ut 4% av oljeformuen til bruk i budsjettene våre hvert år. Så hvorfor 4%? For det første er det 4% vi forventer at avkastningen på investeringene våre skal være. For det andre vil 4% være ‘riktig’ størrelse for å dekke opp underskudd i dårlige tider.

Etterhvert som oljeformuen vokser, det er ikke tomt i Atlanterhavet ennå, så vil 4% være en økende kronesum i framtidige år. Det er derfor foreslått å vurdere og senke handlingsregelen til 3%, da dette vil representere en passende kronesum stor nok til å dekke opp forventede underskudd i dårlige tider.

Så hva var handlingsregelen igjen?

Handlingsregelen er at i et gitt år kan ikke politikerne bruke mer enn 4% (realavkastning) av oljeformuen vår til politiske formål.

Andre forslag til temaer i serien Økonomi 101 tas imot med takk.

(Foto: NRK Grafikk)

Reklamer
Merket med ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: