FN ambassadør Morten Wetland blogger: Morgenkaffe hos Libya

Morgenkaffe hos Libya | FN-delegasjonen: «Andreas og jeg begynte dagen med en kaffe på Libyas FN-delegasjon. Vi hadde avtale med Ibrahim Dabbashi, som er ambassadør og nestleder på Libyas FN-delegasjon.

Dabbashi var blant de aller første libyske diplomatene som brøt med Gaddafi etter at konflikten begynte. Det var han som skrev brevet til FN og ba om at situasjonen i Libya ble behandlet i Sikkerhetsrådet.

Ved inngangspartiet foran kontoret hans hang det svart-rød-grønne flagget som nå erstatter Gaddafis rent grønne. Inne på Dabbashis kontor gikk Al-Jazeeras arabiskspråklige dekning av nattens militære operasjoner i Libya, og egyptiske militæreksperter ga sine kommentarer og analyser. Vi satte oss i de dype skinnmøblene og fortellingen kunne begynne.

Jeg spurte Dabbashi hvordan han følte det å se slike bilder av krigsfly over hans eget land. Det tok han helt rolig med med stor lettelse, sa han, for det var ikke noe annet som kunne stanse overgrepene fra Gaddafis side.

Budskapet var: Det vil være politisk umulig for opposisjonen å innlede politiske forhandlinger med Gaddafi etter de grusomme handlinger han hadde begått mot sivilbefolkningen. Det at Gaddafi hadde utøvd vold mot sin egen befolkning i såpass storstilt skala bekreftet bare at Gaddafi overhodet ikke var innstilt på å inngå kompromisser, og heller ikke hadde noen politisk interesse av å søke en overgangsløsning, der hans egen maktbase ble redusert eller han selv fjernet. Gaddafi var en illegitim leder for landet.

FNs hovedkrav er at voldsbruken mot sivilbefolkningen må opphøre umiddelbart. Det er det ikke noe som tyder på at Gaddafi har tenkt å ta hensyn til.  Kaffen ble etter hvert kald. Da vi gikk, takket han Norge for jagerflyene og deres innsats for Libyas folk»

Sagt det før, Norge i Verden er det det skjer.

Reklamer
Merket med , ,
Reklamer
%d bloggere like this: