Statsminister Socrates går av, èn dag etter mindretallsregjeringens budsjettkutt ble nedstemt.

Portugal

For engangs skyld henger man ikke etter her på bloggen, vi skal til Portugal. CNBC var først ute på twitter, deretter alle andre:

(Reuters) – Portuguese Prime Minister Jose Socrates said on Wednesday he has submitted his resignation to the president after parliament earlier rejected his minority Socialist government’s latest austerity measures in a vote.

Grunnen til at han har levert avskjedssøknad er fordi hans budsjettkutt ble nedstemt i parlamentet, og fordi Socrates leder en mindretallsregjering ble dette utfallet. Socrates sier hans regjering vil forbli i regjering til det formelle ved nyvalg er unnagjort. La oss begynne med hva disse budsjettkuttene innebar, og som ble nedstemt.

  • Kuttene skulle representere en reduksjon i offentlig gjeld med 0,8% av BNP i inneværende år. Disse kuttene inkluderte kutt i helse og 10% kutt i offentlige pensjoner.
  • Kutt i boligkjøpassistanse, og kutt av 900 offentlig ansatte.
  • Økt pensjonsalder, nye skatter og kutt i trygdeprogrammer.
  • Målet er å vise markedet at Portugal er villig til å redusere statsunderskuddet for inneværende år til 4,6% og innen noen få år være tilbake til EUs regel om 3% budsjettunderskudd.
  • Opposisjonsleder Pedro Passos Coelho til The Telegraph:

    »At this point, the country can only go forward, clarifying its situation and hoping that a new government will be in better condition for obtaining the necessary results,»

Grafen over viser at offentlig gjeld nærmer seg 100% av BNP og legg merke til den svake veksten Portugal har hatt siden starten på millenniumet.

Portugal har refinansieringsbehov. I april og juni skal ca. 9 milliarder euro refinansieres, og nye forfall nesten hver måned framover. Så hvor mye denne refinansieringen koster er viktig:
Screen shot 2011 03 23 at 23 21 41Portugals 10-års obligasjon hadde en yield på 7,83%, mens 5-års obligasjonen skjøt i været og har en rekordhøy yield på 8,3%.
For Portugal, med historisk lav vekst i 2000-tallet, er lånekostnader på 7% og over ansett som langt fra bærekraftig i lengden.

Portugal har 10,6 millioner innbyggere, men økonomien er på størrelse med Norge (faktisk litt mindre, kjøpekraftsjustert), er den 15. største økonomien (15/27) i EU og har en av de laveste inntektene per innbygger(19/27). Med dette utgangspunktet er Portugal sårbar for kriser. I skrivende stund er arbeidsledigheten rundt 11% og kredittverdigheten til Portugal ble nedjustert av Moodys forrige uke. Faktisk ble kredittverdigheten nedjustert to hakk, til A3. Med mistillitten i parlamentet og en 55 dagers venteperiode til nyvalget, ser det ut som Portugal møter Hellas og Irland i gruppen som blir reddet av IMF og EU. Og en slik redningspakke legger rigide føringer for finanspolitikken videre.

Tror du en ny regjering klarer å unngå innblanding fra IMF og EU, klarer og troverdig fremlegge kutt i gjeld, og samtidig presse ned de lange rentene?
Budsjett
Portugal har klart EU kravet. F.o.m 1996 ser vi at budsjettunderskuddet holdt seg til under 3%, og det klarte portugiserne lenge faktisk. Helt fram til finanskrisen, i 12 år, klarte de å holde 3% regelen. Pengene de brukte på å kjempe finanskrisen fremprovoserte en grundigere kikk på statsfinansene, og markedene likte ikke det de så. Spesielt ikke i et ‘lite’ land som Portugal.

Reklamer
Merket med , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: