Frithjof Jacobsen forsøker å arrestere Jonas Gahr Støre

Fritjof Jackobsen i VG forsøker å arrestere Jonas Gahr Støre:

Støre snur seg i salaten | Frithjof Jacobsen: «Utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) helomvending om Libya burde få ham til å rødme helt opp til hårrøttene. Ikke fordi han vil sende jagerfly mot Gaddafi, men fordi han for to dager siden mente omtrent det stikk motsatte.

Jonas Gahr Støre i Stortinget på onsdag:

‘Det er også klart at i det øyeblikket man går inn med en flyforbudssone og bomber i Libya, da er man engasjert i konflikten.

Hvis bakkevirksomheten fortsetter, slik man kan ha grunn til å tro, må det internasjonale samfunn følge opp, og da er vi altså under veldig uklare omstendigheter inne i – og tar del i – en borgerkrig.’

Jonas Gahr Støre i dag:

’ Norges syn har hele tiden vært at en flyforbudssone alene neppe ville ha stor effekt, dersom man først skulle bruke makt.

 Sikkerhetsrådet har nå valgt å treffe vedtak som autoriserer angrep mot bakkemål.’

Jonas Gahr Støre i Stortinget på onsdag:

‘Jeg har da forsøkt å forklare at jeg er ikke sikker på at en flyforbudssone vil hindre det man er opptatt av å hindre, og sikre det man er opptatt av å sikre, nemlig beskyttelse av sivile.’

Jonas Gahr Støre i dag:

‘Sikkerhetsrådet begrunner sitt vedtak med behovet for å beskytte sivilbefolkningen. Dette er viktig sett med norske øyne.’

Det kunne vært fristende å stoppe denne kommentaren her. Sitatene taler for seg.

Onsdag var Støre i Stortinget og trakk frem de fleste argumenter han kom på for å ikke innføre en flyforbudssone over Libya. Så gikk Sikkerhetsrådet inn for en slik sone, og i dag forsøker Støre å late som om onsdagen aldri har eksistert.

Jeg kan ikke huske en sak hvor Støre så til de grader ser ut som en vinglepetter. For ekte Størister, må dette være historisk. For utenriksministeren tror jeg neppe helgen kan komme fort nok.

Hadde det ikke vært for at Norge nå gjør det rette, nemlig å være med på å hindre at Gaddafi får anledning til å slakte ned opprørerne i Benghazi uten særlig motstand, hadde dette vært utenriksministerens mørkeste dag. Nå er det mest pinlig for en politiker som ytterst sjelden analyserer en politisk situasjon så galt som det Støre gjorde på onsdag.

Riktignok sa han også på onsdag at Norge lojalt kom til å støtte de vedtakene FNs sikkerhetsråd fattet. Men hans godt formulerte skepsis mot en flyforbudssone var umulig å skjønne på noen annen måte enn at Støre og Regjeringen synes det var en dårlig idé. Det vil si, helt til i dag, hvor det med ett er en veldig god idé.

Så hva nå Støre? Er Norge og verdenssamfunnet på vei inn i en ny arabisk borgerkrig? Eller er vi ikke det, fordi vi nå kan bombe mål på bakken, og ikke bare fly over dem?

Er vi med på å beskytte sivile libyere mot Gaddafi og hans styrker? Eller tviler du fortsatt på om flyforbudssonen hjelper oss med å oppnå det vi ønsker å oppnå?

Kort sagt, er du Onsdags-Støre eller Fredags-Støre?»

Effektene av et flyforbud er vel skjeldent svart-hvitt. Uten; slakting av befolkningen, med; full våpenhvile og Gaddafis avgang. Hva som er helt klart er at et flyforbud er første trekk, og nødvendigvis eneste trekk verdenssamfunnet kan ta mot Libya uten å krenke suvrenitet og følgene det har uten flere FN resolusjoner. Ja herr Jackobsen, det er merkelig at utenriksministeren ikke så flyforbudet som første åpningstrekk, og ja, det er merkelig at han ikke utbroderer hva han (Norge) mener de neste 3 trekkene bør være.

Dette er nok ikke en 180° fra Støre, men en merkelig 90° som resulterte i flere spørsmål enn svar. Og dét er noen ganger værre.

Så neste spørsmål etter vedtaket om flyforbud: Hva nå FN?

Reklamer
Merket med , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: