Fiskaa og Fox News – Kvinner og arbeid

8iBrLfitsVwfUzVs9ULC0QVulD7hfbOC4b3eqGIfk2YgIngrird Fiskaa, statssekretær i Utenriksdepartmentet, har vært i New York og deltatt på feiringen av FNs Kvinnekommisjon. I den anledning ble statssekretæren intervjuet av Fox News (dette spesifikke morgenshowet er ikke av den mest ‘hardcore’ ideologiske sorten) og der ble likestilling, arbeid og lykke adressert.

  • NRK artikkel her
  • Artikkel fra Utenriksdep. her

Norge og USA er helt klart umulig å sammenlikne, når man vet hvor forskjellig vi har angrepet velferdsstaten og individets rettigheter. Det er i FN Norge gjør jobben sin ved å presentere valgene vi har tatt, og rammeverket vi har vedtatt. Men, la oss ta en titt på tallene for kvinner i arbeid:

Ifølge Department of Labor, Women’s Bureau er kvinner 46,8% av den totale arbeidsstyrken (2009). I Norge er det 47,3%. I USA er 59,2% av kvinner i arbeidsstyrken i jobb, eller på jakt etter jobb. I Norge er det 68,7% av arbeidsstyrken, og sysselsatt 66,6% av befolkningen. Altså, 68,7% – 66,6% = 2,1% er på jakt etter jobb (SSB). I USA er gapet på ca. 5,1%. Disse definisjonene på arbeid er noe diffuse, men noen viktig poeng er: Over 40% av kvinner over 16 år i USA er utenfor arbeidsstyrken. Kvinner bidrar derfor mye mer til produksjonen i Norge enn i USA, men avkastingen på å ikke delta i arbeidsstyrken er vanskelig å måle. Hjemmeværende kvinner vil helt klart argumentere for en økonomisk gevinst i jobben de gjør. I Norge er det like over 30 %. Det kanskje viktigste er antall kvinner som returnerer etter svangerskap. De tallene hadde vært interessante.

(Foto: Anders Tvegård/NRK)

Reklamer
Merket med ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: