Om Maria Amelie og hvorfor.

NewImage.jpg
Maria Amelie ble arrestert av norsk politi i dag, på vegne av et vedtak i Utlendingsdirektoratet som har avslått hennes søknad om opphold. Hva som skjedde og måten det skjedde på kan du lese om her, her og her. Hva som er viktig å diskutere i dette tilfellet er hvorfor Maria Amelie, som profilert ‘papirløs’ og et kjent navn, nå i skrivende stund, deltar på fengslingsmøte i Oslo.

Det hittil reneste beviset på avslag av oppholdstillatelsen er selve avslaget og teksten skrevet Utlendingsnembda. Dagbladet har publisert det fem sider lange dokumentet her.

Vi befinner oss i et situasjon som blir beskrevet som brudd på rettferdighetssynet til det norske folk. Personlig har jeg etterlyst mer bakgrunnsinformasjon om hennes ‘papirløse’ tilværelse og grunnene til hvorfor hun, over syv år etter at hun fylte atten, ikke har løst gåten eller har fått hjelp til å løse den. Undertegnede har ikke lest hennes kritikerroste ‘Ulovlig norsk’, men norsk media har til gjengjeld ikke referert til de relevante fakta i denne boken. For alle som mener det samme, er lesing av hele UNE dokumentet opplysende lesing. La oss kikke på vedtaket:

Det vises til at klageren gjennom langvarig ulovlig opphold har overtrådt utlendingsloven § 55, jf. utlendingsloven av 1998 § 6. Grunnvilkåret for å utvise klageren etter lovens § 66 bokstav a er derfor oppfylt.

UNE har for øvrig merket seg at klageren selv offentlig har opplyst at hun har arbeidet og studert i Norge, til tross for at hun ikke har hatt tillatelse. Hensynet til respekten for lovens øvrige regler tilsier derfor at tillatelse ikke bør gis, jf. lovens § 38 fjerde ledd bokstav a og d.

Videre skriver UNE at Barnekonvensjonen ikke får anvendelse siden Marie Amelie ble myndig 30.05.2003 og heller ikke at det foreligger sterke menneskelige hensyn for å innvilge oppholdstillatelse.

Det er da noen konklusjoner man kan trekke fra dette vedtaket: Maria Amelie tok ikke de riktige steg for å skaffe seg oppholdstillatelse da hun fylte atten år.
Screen shot 2011-01-13 at 15.07.00.png
Maria Amelie har skadet sin sak ved å være i landet fra fylte atten og til dags dato.
Screen shot 2011-01-13 at 15.06.47.png
Maria Amelie er en ressurssterk person som behersker russisk, og derfor burde ha forlatt landet ved endelig avslag og startet en søknadsprosess for å få opphold fra utenfor Norges grenser.

Maria Amelie er skadelidende for foreldrenes beslutninger, dvs. at feil navn i pass ved asylsøknad i Finland, ingen dokumentasjon fra foreldrene i asylsøknaden til Norge og tidspunktet hun ble tatt med fra Russland inngår i samlet portefølje for vurdering siden Maria Amelie inngikk i foreldrenes søknad. (Kravet om selvstendig vurdering av individet Maria Amelie er nå å lese i media.)
Screen shot 2011-01-13 at 15.06.17.png
Maria Amelie var student ved NTNU fra 2004 til 2009, og har i denne tiden ikke tatt grep, fått hjelp, hatt god kommunikasjon fra UNE om tilværelsen som ‘papirløs’.

Det sies at Maria Amelies sak er ikke typisk, og det tror jeg på. Samtidig kan vi med en gang tilbakevise en parallell til Mulla Krekar og hans tilstedeværelse i Norge. Sakene er forskjellig, men byråkratiet er likt. Regler er ikke til å brytes, når UNE har definert vedtakene som de har gjort.

Det kan i denne annledning henvises til ‘the DREAM act’ i USA, som gir oppholdstillatelse til asylsøkere, hvis og bare hvis de er immatrikulert ved godkjente utdanningsinstutisjoner eller er vervet i millitæret. Når utdanning og oppholdstillatelse er så tett knyttet sammen, er det naturlig for lovgivende forsamlig å vurdere dette forholdet etter Maria Amelie og hennes sak. Maria Amelie har få muligheter, og etterspillet om endring av ‘papirløse’ sin status i Norge blir nok heftig diskutert, særlig når Marie Amelie blir gjort et eksempel av, som hun har blitt i dag.

Reklamer
Merket med ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: