Tanzania gir tilbake penger. 10 957 008,35 kroner for å være nøyaktig.

Korrupsjon i verden
Fra Veslemøy Lothe Salvesen, ambassadesekretær ved ambassaden i Dar el-Salaam, får vi vite at Tanzania har returnert 10 957 008,35 kroner.

Nylig fikk staten Norge tilbake 10.957.008,35 norske kroner fra Tanzania, knapt 50 øre mindre enn det beløpet vi ble enige om. Et lite skritt på riktig vei i kampen mot korrupsjon i Tanzania.

Som prosent av ODA (Official Development Assistance), er det Sverige som gir mest av giverlandende, med Norge på andre med drøyt 730 millioner i 2009. Bilateralt, direkte mellom Norge og Tanzania, er Norge meget involvert i enkeltprosjekter og mannskap, også dette med betydelig finansiell støtte.

Litt informasjon

Litt bakgrunnsinfo, for kontekst:
Tanzania.png
(Grafikk: Marius Strand)

Når vi snakker om korrupsjon; Tanzania har forbedret sin CPI (Corruption Perception Index) fra 1,9 (lav verdi, høy korrupsjon), til 2,7 i 2010 (f.o.m. 2005 var verdien høyere enn 2,7). Meningene om bistand er mange, fra uttalelser fra tidligere hjelpearbeidere som ser økonomisk vekst og støtte gå til alle andre enn de fattigste, til den norske regjeringen som minner oss på hvorfor vi driver bistand (Her, kan du se en egenprodusert video, fra mai 2010, den norske regjering har laget om norsk bistand i Tanzania.)

Mer om konkrete prosjekter kan du lese via nettsidene til den norske ambassade i Tanzania.
Ambassadesekretæren skriver om en rapport,

For oss på ambassaden betyr nulltoleranse at vi stopper støtten til et prosjekt når mistanken oppstår om at pengene ikke går dit de skal. Og blir mistanken bekreftet, krever vi misbrukte penger tilbake. Mange andre giverland har med spenning fulgt forhandlingene om tilbakebetaling av norske bistandspenger som skulle gått til å bevare naturressurser i Tanzania. En rapport viste blant annet misbruk av reiseregulativet ved at møtedeltakere fikk utbetalt for mye godtgjørelse og utgifter hvor det manglet tilstrekkelig dokumentasjon.

Rapporten kunne jeg ikke finne og lese selv (har du den, send den gjerne), men at penger som skulle bevare naturressurser (formålet er egentlig likegyldig) blir tappet av diettpenger, transportgodtgjørelser, private utgifter m.m. er ikke overraskende. Så hvem har revisorbyrden ved slike direkte bistandsinnsprøytninger, og hvis den skal deles hvordan kontrollerer og verifiserer man hverandres rapporteringer?

Mange andre giverland har med spenning fulgt forhandlingene om tilbakebetaling av norske bistandspenger som skulle gått til å bevare naturressurser i Tanzania.

Akkurat!

Reklamer
Merket med ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: